1/3
1/1

> ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Γνώσεις

Δεξιότητες

Αξίες

Γιατί για

εμάς, κάθε

παιδί είναι

μοναδικό!

… με μια ματιά

 

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά την αγάπη για το δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να γίνει μια σταθερή συμπεριφορά για ολόκληρη τη ζωή τους. Η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες άσκησης σε μαθητές που επιθυμούν εξειδίκευση ή/και αγωνιστική συμμετοχή σε επιλεγμένα ατομικά και ομαδικά σπορ. Ευκαιρίες άθλησης παρέχουμε στο βασικό μας πρόγραμμα με τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής και τον Σχολικό Αθλητισμό, στο απογευματινό μας πρόγραμμα και στις ομάδες του Αθλητικού Συλλόγου Εκπαιδευτηρίων Δούκα (ΑΣΕΔ) μέσω συμμετοχής παιδιών με αθλητικό δελτίο. 

 

Σκοπός της Φυσικής Αγωγής

Σκοπός μας είναι η δημιουργία θετικής στάσης απέναντι στον δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής, η ανάπτυξη κινητικών, φυσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η απόκτηση γνώσεων σε θέματα αθλητισμού και υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με το πολυδιάστατο πρόγραμμα σπουδών μας, τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις, τις πρόσθετες ευκαιρίες άθλησης, τις εξωτερικές συνεργασίες μας με Πανεπιστήμια και ερευνητικά έργα, τις αξιόπιστες δοκιμασίες αξιολόγησης κινητικού συντονισμού και φυσικής κατάστασης. 

 

Υποδομές 

Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση των προγραμμάτων φυσικής αγωγής είναι και οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις (Κλειστά και ανοικτά γήπεδα, Κολυμβητήριο, Στίβος, Αίθουσες Γυμναστικής και Χορού), το Ιατρείο, το Εργομετρικό κέντρο, αθλητικό υλικό και τεχνολογικά μέσα.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

 

Η Φυσική Αγωγή στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό περιλαμβάνει μαθήματα με κινητικό περιεχόμενο και μάθημα κολύμβησης. 

 

Η Φυσική Αγωγή στο Γυμνάσιο περιλαμβάνει Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Χάντμπολ, Βόλεϊ, Παραδοσιακούς χορούς, Ημέρα Υγείας και Επιλογές Αθλημάτων

 

Η Φυσική Αγωγή στο Λύκειο και το ΙΒ ενισχύει την κινητική κατάσταση των μαθητών με ποικιλία αθλημάτων . 

 

Εσωτερικά πρωταθλήματα διοργανώνονται στο Ποδόσφαιρο, το Μπάσκετ, το Βόλεϊ, το Χάντμπολ και τον Κλασικό Αθλητισμό, με σκοπό την απόκτηση αγωνιστικής εμπειρίας, βασικών γνώσεων κανονισμών και τακτικής και την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος.

 

Αθλητικοί Όμιλοι 

Στο πλαίσιο των Ομίλων του Δημοτικού που πραγματοποιούνται, μέσα στο βασικό μας πρόγραμμα, λειτουργεί και ο Όμιλος του Αθλητισμού δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά 

να γνωρίσουν λιγότερο διαδεδομένα αθλήματα που δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου, όπως Ξιφασκία, Σκοποβολή, Baseball, Τένις, κλπ.

    

Αξιολόγηση

Μετρήσεις

Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε οργανωμένο πρόγραμμα μετρήσεων και κινητικών δοκιμασιών με σωματομετρήσεις, δοκιμασίες φυσικής κατάστασης, υπολογισμό Δείκτη Μάζας Σώματος και στατιστικές.

 

Αξιολόγηση κινητικού συντονισμού - ABC Movement Τest

Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο επιστήμονα με το ABC Movement Τest, ένα έγκυρο και αξιόπιστο μέσο ανίχνευσης κινητικών αδυναμιών. Οι κινητικές δυσκολίες που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν κάποιοι μαθητές, εντοπίζονται ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη του παιδιού. Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται κάποιες δυσκολίες, συντάσσεται ατομικός φάκελος απόδοσης και εξέλιξης του παιδιού και γίνονται στους γονείς προτάσεις για την ενίσχυση της συγκεκριμένης κινητικής δεξιότητας.

 

 

Σχολικός Αθλητισμός

Σκοπός του σχολικού αθλητισμού είναι η  ανάπτυξη βασικών αθλητικών δεξιοτήτων και η απόκτηση εμπειρίας για την επίτευξη υψηλής απόδοσης και τη διάκριση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οι σχολικές ομάδες συγκροτούνται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που δοκιμάζονται στα αθλήματα που επιθυμούν, με σκοπό την τελική επιλογή τους στις σχολικές αθλητικές ομάδες που συμμετέχουν στις Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων (Α.Σ.Ι.Σ.), στα πρωταθλήματα του Υπουργείο Παιδείας, καθώς και σε άλλους ελληνικούς και διεθνείς αγώνες. Οι επιτυχίες των ομάδων μας -  μέσω της πριμοδότησης που παρέχει ο νόμος- έχουν δώσει τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό μαθητών μας να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Πρόγραμμα «Εν Σώματι»

Με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, το πρόγραμμα «Εν Σώματι» σχεδιάζει τη στρατηγική μας σε θέματα υγείας με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, την αύξηση των ευκαιριών για φυσική δραστηριότητα και την υποστήριξη των υπέρβαρων μαθητών ώστε να μειώσουν το βάρος τους. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στις υπηρεσίες διατροφής (κυλικείο – εστιατόριο), στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στα περιεχόμενα του ωρολογίου προγράμματος, στο μάθημα της φυσικής αγωγής, στη διαχείριση του χρόνου των σχολικών διαλειμμάτων, στην παροχή πρόσθετων ευκαιριών για φυσική δραστηριότητα-σπορ και στην εμπλοκή της οικογένειας, ειδικά για τους μαθητές της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Αγωγή Υγείας - «Δεν καπνίζω-γυμνάζομαι»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’ Γυμνασίου με στόχο την ευαισθητοποίησή τους στο πρόβλημα της εποχής. Κάθε μαθητής ενημερώνεται για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και συμμετέχει σε συζητήσεις, ασκήσεις και δράσεις με σκοπό την πρόληψη. 

 

«Δες τον κόσμο… αλλιώς»

Φιλανθρωπικές δράσεις αθλητικού χαρακτήρα που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών σε θέματα διαφορετικότητας εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

 

Αθλητισμός μετά το Βασικό μας Πρόγραμμα

 

«Αθλητικό απόγευμα»: μετά την λήξη των μαθημάτων, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον εβδομαδιαίο χρόνο άσκησής τους και να ανακαλύψουν το άθλημα που τους ταιριάζει μέσα σε ένα διασκεδαστικό και μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες είναι: Τένις, Μπάσκετ, Καράτε, Κολύμβηση, Βόλεϊ, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Στίβος, Χάντμπολ, Χορός ISTD,  Γενική Γυμναστική. 

 

Εκδρομές Περιπέτειας: σε αυτές τις δραστηριότητες κάθε Σάββατο, τα παιδιά γνωρίζουν αθλήματα δεν πραγματοποιούνται στο σχολείο, όπως Ιστιοπλοΐα, Ιππασία, Αναρρίχηση, Go Karts, Πεζοπορία, Ποδηλασία, Χειμερινό Σκι κλπ.

    

Summer Camp:  αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους, παιδιά 3 έως 17 ετών έχουν συμμετέχουν σε καλοκαιρινές αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες και διασκεδάζουν παρέα με τους φίλους τους σε ασφαλές περιβάλλον.

  

 
 
Ekdromes_Ski_Banner.jpg
  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
NEW_ELEMENTS_18_LYK-IB2.png
NEW_ELEMENTS_18_GCE-BTEC2.png

Copyright © 2017,18,19,20, Design  by Doukas School,