1/7

Μαζί μας,

το κάθε παιδί 

θα κατακτήσει

το μέλλον που

του ταιριάζει!

1/1

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ:

 

- ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ| ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η Μεθοδολογία Μελέτης αποτελεί μια καινοτομία του Σχολείου μας.
Καλύπτει δύο ώρες μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
Μία ώρα είναι αφιερωμένη στα Ελληνικά και μία στα Μαθηματικά.
Στο μάθημα αυτό, οι μαθητές παίρνουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανώνουν την προσωπική τους μελέτη.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν το σχολικό τους πρόγραμμα, τη σωστή χρήση των σχολικών τους εφοδίων, τον τρόπο μελέτης κάθε μαθήματος μέσα από έντυπα και υλικά μέσα, και την οργάνωση του χώρου και του χρόνου της μελέτης τους.

Επιπλέον, σταδιακά, εξασκούνται στην αυτοδιόρθωσή τους και κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πώς να ανταποκρίνονται στα σχολικά τους καθήκοντα και τις σχολικές τους υποχρεώσεις.

- ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ!

Το ταξίδι της γνώσης ξεκινά από την Α  Τάξη!
Βασικοί στόχοι της Α ´Δημοτικού είναι η πρώτη ανάγνωση και η πρώτη  γραφή.
Μόλις εξοικειωθούν οι μαθητές γραφοκινητικά  και φωνολογικά, ακολουθεί η διδασκαλία των γραμμάτων και των συλλαβών με τις οποίες συνθέτουν τις λέξεις.
Ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης, ξεκινούν το υπέροχο ταξίδι του αλφάβητου και τη δημιουργική διαδικασία της γραφής.
Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή τη διαδικασία τα τεύχη, έντυπα και ηλεκτρονικά, των εσωτερικών εκδόσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα,  που εμπνεύστηκαν και συνέγραψαν οι Δασκάλες της Α' Δημοτικού του Σχολείου μας.

 

 - “ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ” ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Στις ώρες του προγράμματός μας Μεθοδολογία Μελέτης - Μαθηματικά παιχνίδια, με τη βοήθεια του πρωτοποριακού αυτού υλικού "Ξυλάκια Cuisenaire",  οι μαθητές της A' Δημοτικού δομούν τη μαθηματική τους σκέψη ερευνώντας και ανακαλύπτοντας μέσα από το παιχνίδι.
 

Αυτό το διάστημα εμβαθύνουν στον κόσμο των αριθμών, καθώς μέσα από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες με τα ξυλάκια Cuisenaire, μαθαίνουν να κάνουν συμβολισμούς, κατανοούν την ποσότητα που εκφράζει κάθε αριθμός, ανακαλύπτουν σχέσεις σύγκρισης και οδηγούνται σε συμπεράσματα για τα μεγέθη τους. Σχεδιάζουν μοτίβα και απεικονίζουν έννοιες γεωμετρίας στον χώρο, ατομικά ή και σε ομάδες, ακολουθώντας την οδηγία "Δημιουργήστε με τη φαντασία σας..."
 

Kαι όλα αυτά κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας την οποία αγαπούν και περιμένουν α ν υ π ό μ ο ν α!

 - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; ΩΡΑ ΓΙΑ... ΚΩΔΙΚ@!

Η εισαγωγή της συγγραφής κώδικα (από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ’ Λυκείου) και η ενασχόληση με τη ρομποτική (από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ’ Γυμνασίου), αποτελούν δύο από τις καινοτομίες στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς αναγνωρισμένοι εκπαιδευτικοί φορείς, θεωρούν τη συγγραφή κώδικα ως μία από τις απαραίτητες δεξιότητες, μαζί με τη γραφή και την ανάγνωση.

Με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων του 21ου αιώνα, ενισχύουμε σταδιακά και εστιασμένα σε κάθε ηλικιακή ζώνη, τον ψηφιακό γραμματισμό των μαθητών μας.

Στην A' Δημοτικού γίνεται εισαγωγή σε θεμελιώδεις έννοιες αλγόριθμων. Κατά τη συγγραφή κώδικα (Coding), οι μαθητές γνωρίζουν μεταξύ άλλων, εντολές κίνησης αντικειμένων, έννοιες ακολουθίας, καθώς  και προγραμματιστικές δομές όπως αυτή της επανάληψης.

Στη Ρομποτική (Robotics) δημιουργούν απλές κατασκευές, συνδυάζοντας κατάλληλα και συνθέτοντας βάση κανόνων βασικά δομικά στοιχεία, τις οποίες στη συνέχεια θέτουν σε κίνηση μέσω προγραμματιζόμενων αυτοματισμών.

Παράλληλα, με βάση τις ψηφιακές δεξιότητες που αναπτύσσουν, συμμετέχουν δημιουργικά σε διαθεματικές εργασίες μέσω των ευφάνταστων τεχνημάτων τους.

 - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ! ΤΙ ΣHΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ #DikomouSxoleio;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της  Α' Δημοτικού βρίσκονται στην Τάξη των Αγγλικών, στο πλαίσιο του καθημερινού τους  προγράμματος
Τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν, να απαντούν σε απλές ερωτήσεις και να ακολουθούν οδηγίες στα αγγλικά., καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εμπλουτισμένη με ποικίλες διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως τραγούδια,  παιχνίδι ρόλων και projects στοχεύοντας στη βιωματική μάθηση της Αγγλικής Γλώσσας.
Παράλληλα, στο Σχολείο μας, λειτουργούν Τμήματα Δίγλωσσων Μαθητών, με ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών.

ΣΤΑΣΗ & ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ

Μέσα από το πρόγραμμα "Στάση Ζωής", που διατρέχει τη σχολική ζωή μικρών και μεγάλων, ενισχύουμε δεξιότητες και αξίες που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας και αποτελούν σημαντικά εφόδια για την ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δε θα μπορούσε να ξεκινήσει η χρονιά διαφορετικά, αν δε φτιάχναμε όλοι μαζί, με τους μικρούς μας μαθητές το δικό μας συμβόλαιο στην τάξη!  Είπαμε τις ιδέες μας, συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες που επιλέξαμε και στο τέλος βάζοντας την υπογραφή μας δεσμευτήκαμε να τους ακολουθούμε όλη τη χρονιά

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ! ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!

Το μάθημα της Μουσικής στην Α' Δημοτικού, εμπλουτίζεται και λειτουργεί συμπληρωματικά με το μάθημα της Μουσικοθεατρικής Αγωγής.
 

Βασικά και συνδετικά στοιχεία είναι ο ρυθμός, η κίνηση, η δημιουργική έκφραση, η ενεργητική ακρόαση.
 

Η εκπαίδευση βασίζεται στη βιωματική μάθηση. Μέσα από παιχνίδι και ασκήσεις, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με όλες τις βασικές έννοιες της μουσικής (ρυθμό, ταχύτητα, διάρκεια, δυναμική…), καλλιεργούν τις φωνητικές τους δεξιότητες και δημιουργούν μικρά μουσικά σύνολα.
 

Παράλληλα, μαθαίνουν δημιουργικά και ευχάριστα μέσα από το πλούσιο διαδραστικό, οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιούμε στην τάξη.

 

Στη Μουσικοθεατρική  Αγωγή  σκοπός είναι η δημιουργική έκφραση του μαθητή. Το κάθε παιδί είναι ταυτόχρονα δέκτης αλλά και δημιουργός.
 

Ο μαθητής εξερευνά το σώμα και τις αισθήσεις του και αναπτύσσει σχέση με το ρυθμό και την κίνηση. Καλλιεργεί συντονισμό, συγχρονισμό, έκφραση και επικοινωνία.
 

Αναπτύσσει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση στην ομάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται  στη δυνατότητα  έκφρασης των συναισθημάτων του.

Παράλληλα μέσα από τη δραματοποίηση αναπτύσσει φαντασία,  παρατηρητικότητα, μνήμη και κριτική σκέψη.

 
Τα μαθήματα της Μουσικής και Μουσικοθεατρικής Αγωγής  εμπλουτίζοντα επίσης με δραστηριότητες στην Αγγλική γλώσσα, με στόχο να διερύνουν τους ορίζοντες των μαθητών μας, αλλά και να τους δοθεί η δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη διεθνή γλώσσα, μέσα από ευχάριστες, δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η καινοτόμος αυτή δράση διατηρεί παράλληλα την πολύτιμη σχέση  των μαθητών με τη μητρική τους γλώσσα αλλά και τον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ: ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ, ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Στο πλαίσιο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, εντάσσεται ένα δυναμικό και πολύπλευρο πρόγραμμα Μορφωτικών Ομίλων. Ειδικά σχεδιασμένοι για την κάθε ηλικιακή κατηγορία, οι μαθητικοί Όμιλοι καλύπτουν μία ευρεία θεματολογία και καλύπτουν πλήρως τα ενδιαφέροντα των μαθητών μας. Αποτελούν ένα ευχάριστο και δημιουργικό "διάλειμμα" στη σχολική καθημερινότητα των παιδιών και μέσω αυτών δημιουργούμε επιπρόσθετες προϋποθέσεις για την καλλιέργεια των κλίσεων και της προσωπικότητας των παιδιών, καθώς θέτουμε τα θεμέλια και για την επίτευξη των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών στόχων τους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α΄Δημοτικού μπορούν να επιλέξουν έως και 2 από τους ακόλουθους Ομίλους:

H άσκηση που γίνεται παιχνίδι

Μαθαίνουμε να ασκούμαστε μέσα απ΄ το παιχνίδι, διασκεδάζοντας  και γελώντας!
 

Ο μαγικός κόσμος της μπάλας

Με πρωταγωνιστή την μπάλα, γυμναζόμαστε και ψυγαγωγούμαστε!
 

Επιτραπέζια παιχνίδια

Παίζοντας ομαδικά, με κανόνες , χαιρόμαστε με τη νίκη μας αλλά δεν απογοητευόμαστε με την ήττα μας!
 

Χειροτεχνίες και κατασκευές

Δημιουργούμε όμορφες κατασκευές με κέφι και φαντασία, για να στολίσουμε τον χώρο μας, περνώντας δημιουργικά την ώρα μας!
 

Γλυκές κουταλιές, αλμυρές πιρουνιές

Με συνταγή το μεράκι και τη χαρούμενη διάθεσή μας, φτιάχνουμε νόστιμες λιχουδιές!
 

Παραμύθια παίξτε!

Διαβάζουμε παραμύθια, βρισκόμαστε στη θέση των ηρώων και συνεχίζουμε την ιστορία!
 

Ένας κόσμος όνειρο!

Μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο, παραμύθια και βιωματικές δράσεις ευαισθητοποιούμαστε σε σχέση με ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
 

Μια φορά κι ένα ρομπότ!

Φτιάχνουμε ιστορίες, ζούμε περιπέτειες και παίζουμε παιχνίδια με πρωταγωνιστή το ρομπότ!

ΔΙΑΒΑΘΜΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΙΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η εκπαιδευτική συνέχεια ανάμεσα στις Βαθμίδες του Σχολείου μας αποτελεί βασικό στόχο μας!

Έτσι, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές συνεργασίες κάποιων ομίλων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με κοινό θεματικό άξονα. Οι μαθητές και των δύο βαθμίδων χάρηκαν πολύ την αλληλεπίδραση και με μεράκι αντάλλαξαν ιδέες και συνεργάστηκαν!

Τα παιδιά έπαιξαν scrabble, μαθηματικά παιχνίδια, διαπίστωσαν πώς ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να γίνει κινηματογραφική ταινία και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους για να βοηθήσουν το έργο της Actionaid.
Συγχαρητήρια σε όλους!

  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
NEW_ELEMENTS_18_LYK-IB2.png
NEW_ELEMENTS_18_GCE-BTEC2.png

Copyright © 2017,18,19,20, Design  by Doukas School,