COVID-19 HELPLINE| F. A. Q

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;


Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς συνεργάτες του σχολείου μας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας, για τους εκπαιδευτικούς, η χρήση της μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και κατά τη συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς.
Θα γίνει εκπαίδευση στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους;


Οι μαθητές μας θα εξοικειωθούν σταδιακά με το μέτρο αυτό τις πρώτες ημέρες μέσα από συστηματικές ενημερώσεις που θα γίνουν από τους εκπαιδευτικούς, τη νοσηλεύτρια αλλά και το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό του σχολείου μας. Στόχος της εκπαίδευσης είναι, μέσα από βιωματικό τρόπο, να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου μέτρου και να το εφαρμόζουν ευλαβικά ως ασπίδα προστασίας. Περισσότερες οδηγίες για τη χρήση μάσκας για παιδιά Δημοτικού και για παιδιά Γυμνασίου.
Από ποια ηλικία είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας;


Σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού
Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας;


Γενικά εξαιρούνται:

• Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

• Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Αναλυτικότερα εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες μαθητών:

 1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
 2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
 3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
 4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
 5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
 6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
 7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
 8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
 9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
 10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Αν υπάρχει ιατρικός λόγος που δεν μπορεί να φορέσει μάσκα ο μαθητής, θα πρέπει να προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό ή ιατρό σχετικής ειδικότητας που να το πιστοποιεί.
Θα χορηγηθούν μάσκες στους μαθητές;


Ναι, με πρόνοια του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και από το Σχολείο προς τους μαθητές και τους εργαζομένους του.
Το παιδί μου έχασε τη μάσκα του. Θα του δοθεί νέα μάσκα;


Οι μαθητές μας θα εκπαιδευτούν προκειμένου να εξοικειωθούν με τη σωστή χρήση, τη φύλαξη της μάσκας τους μέσα στην τσάντα τους ή στην ατομική τους θυρίδα και την επαναχρησιμοποίησή της μετά από διαλείμματα, μάθημα Κολυμβητηρίου κ.λπ. Ωστόσο, σε περίπτωση απώλειας της μάσκας, θα φροντίσουμε να δώσουμε μάσκα στον μαθητή μέχρι το πέρας της μέρας. Ωστόσο η προμήθεια νέας μάσκας και η χρήση της τις επόμενες ημέρες θα αποτελεί ευθύνη του γονέα.
Μπορώ να επιλέξω διαφορετική μάσκα από αυτή που θα χορηγηθεί;


Ναι, εφόσον τηρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, ΕΟΔΥ).
Είναι ασφαλής η χρήση μάσκας;


Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (24.08.2020) https://pis.gr/107041/δελτίο-τύπου-ε-π-ε-η-χρήση-μάσκας-στα-πα/, το οποίο απαντά με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση στο συγκεκριμένο ερώτημα ή/και τον προσωπικό σας παιδίατρο.
Δεν συμφωνώ με την χρήση μάσκας στο παιδί μου.


Είμαστε ένας Οργανισμός και οφείλουμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προστατεύουμε την εσωτερική κοινότητα του σχολείου, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς. Συνεπώς, η συνεργασία και η συμμόρφωση με τα προληπτικά μέτρα του Σχολείου και τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια όλων μας. Αν υπάρχει ιατρικός λόγος που δεν μπορεί να φορέσει μάσκα ο μαθητής, θα πρέπει να προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό ή ιατρό σχετικής ειδικότητας που να το πιστοποιεί, αναλαμβάνοντας και την προσωπική ευθύνη για την έκθεση του παιδιού σας σε επαφές με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές του χωρίς ατομική προστασία.
Τι ενέργειες θα μπορούσα να κάνω προληπτικά για να προετοιμαστούμε καλύτερα ως οικογένεια;.


Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση αλλά και η συζήτηση των οδηγιών με τα παιδιά σας. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες του πλάνου λειτουργίας είναι απαραίτητη και για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι μας, συνεργάτες του Σχολείου, μαθητές και γονείς να καταλάβουμε τις οδηγίες και να τις εφαρμόσουμε.

Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα μέτρα ως αναγκαία για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και της δικής σας οικογένειας. Αν φροντίζει να έχει μαζί του τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, προσωπικό αντισηπτικό, παγούρι με νερό), αν υιοθετήσει και στο σπίτι και στο σχολείο τα μέτρα προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής και αν προβαίνετε σε καθημερινούς ελέγχους και θερμομετρήσεις στο σπίτι, έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση του παιδιού σας να προσαρμοστεί και να είναι έτοιμο να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα.
Τι μέτρα έχετε λάβει για την μετακίνηση των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία;


Ο οδηγός κι η συνοδός, καθόλη τη διάρκεια του δρομολογίου, υποχρεούνται να φοράνε την προσωπική τους μάσκα. Παρακαλούμε να διασφαλίσετε ότι πριν την επιβίβαση στο λεωφορείο, ο μαθητής α) έχει τοποθετήσει ορθά την ατομική του μάσκα και 2) φέρει μαζί του το ατομικό υδροδοχείο του.

Στη δε περίπτωση που η μετακίνηση του μαθητή γίνεται με μισθωμένο λεωφορείο, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα κι έχουν γίνει οι έλεγχοι ότι οι εξωτερικοί μας συνεργάτες ενεργούν καθημερινά πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας και εφαρμόζοντας αυστηρά τις διατάξεις που προβλέπονται για την μετακίνηση μαθητών.

Στο τέλος κάθε δρομολογίου και μετά την αποβίβαση των μαθητών από τα σχολικά, το προσωπικό μας αναλαμβάνει τον ενδελεχή καθαρισμό και αερισμό των σχολικών.

Συστήνεται ισχυρά να γίνεται καθημερινά θερμομέτρηση των παιδιών σας στο σπίτι και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί δεν θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο, να παραμένει στο σπίτι, να ακολουθείτε τις υποδείξεις του ιατρού σας και να ενημερώνετε σχετικά τη νοσηλεύτρια του Σχολείου, τη γραμματεία της βαθμίδας ή τη συνοδό του σχολικού.
Θα μεταφέρω ο/η  ίδιος/α  το παιδί μου στο σχολείο με ιδιωτικό μέσο. Tι ενέργειες χρειάζεται να κάνω;


Κατά την είσοδο του μαθητή στον εσωτερικό χώρο του Σχολείου, αυτός θα πρέπει να έχει τοποθετήσει ορθά στο πρόσωπό του την ατομική του μάσκα.
Πώς θα γίνεται η αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο με τα σχολικά λεωφορεία;


Κατά την προετοιμασία αποχώρησής τους, οι μαθητές, φορώντας τις μάσκες τους, θα μεταβαίνουν στα σχολικά οχήματα αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις επαφές μεταξύ τους. Τη διαδικασία επιβίβασης των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία θα επιβλέπεται, όπως κάθε χρόνο, από εκπαιδευτικούς και διοικητικούς συνεργάτες, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση των μαθητών με τις οδηγίες αποφυγής συγχρωτισμού.

Η συγκέντρωση των μικρών μας μαθητών θα γίνεται, όπως και πέρυσι, σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να τα συνοδεύσει η συνοδός στο σχολικό λεωφορείο.

Μέσα στα σχολικά οχήματα, η συνοδός και οδηγός είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, την αποφυγή ανταλλαγής αντικειμένων μεταξύ μαθητών κ.λπ.
Πώς θα γίνεται η αποχώρηση των μαθητών από το Σχολείο με ιδιωτικά μέσα των κηδεμόνων τους;


Για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού, οι γονείς που παραλαμβάνουν τα παιδιά Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου - ΙΒ θα πρέπει να προσέρχονται στην είσοδο του Σχολείου, τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους, 15 λεπτά μετά την αποχώρηση των σχολικών (15:00 περίπου). Από τις 14:30 μέχρι τις 15:00 δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους γονείς, καθώς θα οργανώνεται η προετοιμασία αποχώρησης των μαθητών με τα σχολικά.

Όπως και πέρσι, οι γονείς θα δηλώνουν τα στοιχεία τους στον φύλακα στην είσοδο του Σχολείου, ο οποίος με τη σειρά του θα επικοινωνεί με τη γραμματεία της βαθμίδας και θα ενημερώνει για τη μετάβαση του μαθητή/των μαθητών στην είσοδο. Οι πιο μικροί μαθητές μας θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικό συνεργάτη του σχολείου στην είσοδο.

Γονείς μαθητών Νηπιαγωγείου που επιθυμούν να παραλάβουν τα παιδιά τους στις 14:00, θα μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Πώς θα γίνεται η μετάβαση των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας;


Κατά την άφιξη των μαθητών στο σχολείο, θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί και διοικητικοί συνεργάτες που θα επιβλέπουν τη σωστή μετάβαση των μαθητών στα κτήρια αλλά και τις τάξεις τους, αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό. Για τις πιο μικρές ηλικίες, θα υπάρχουν διαθέσιμες συνοδοί που θα παραλαμβάνουν τους μικρούς μας μαθητές από την είσοδο και θα μεταβαίνουν μαζί τους στο χώρο της βαθμίδας τους. Έχουν σημανθεί οι είσοδοι των κτηρίων, ώστε οι μαθητές να εισέρχονται από διαφορετική είσοδο στο κτήριο της βαθμίδας τους. Υπάρχει σήμανση στα σκαλοπάτια που υπενθυμίζει την κατεύθυνση ανόδου και καθόδου των μαθητών ώστε να αποφεύγεται η κατά το δυνατόν επαφή με άλλα άτομα.
Πώς θα γίνεται η πρωινή προσευχή;


Με ευθύνη των εκπαιδευτικών της 1ης διδακτικής ώρας και ανά τμήμα στις αντίστοιχες αίθουσες.
Τι μέτρα έχετε λάβει για τον μη συγχρωτισμό στις εκπαιδευτικές αίθουσες;


Έχουμε φροντίσει για τη διαμόρφωση των αιθουσών με την κατάλληλη διάταξη των ατομικών θρανίων και τον προσανατολισμό τους προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε αφενός να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις αφετέρου να μειώνεται η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα. Επιπλέον έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την αποφυγή του συγχρωτισμού των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά και σε όλους τους αθλητικούς χώρους, σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε ένα υπερσύνολο προληπτικών μέτρων που περιλαμβάνει, τακτικούς καθαρισμούς, απολυμάνσεις σε ώρες αλλαγής τάξης, τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους, πρόγραμμα ενημερώσεων σε συνεργάτες και μαθητές από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τη νοσηλεύτρια του σχολείου θερμομέτρηση των συνεργατών και τοποθέτηση θερμικών καμερών για την έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων, σημάνσεις για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας πρόγραμμα ενισχυμένων επιτηρήσεων κατά την ώρα των διαλειμμάτων με στόχο όλοι οι μαθητές μας να αισθάνονται ασφαλείς και να παραμένουν υγιείς. Το πρόγραμμα σπουδών των Εκπαιδευτήριων Δούκα περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή, πληροφορική, ομίλους κλπ.). Με γνώμονα την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, οι μαθητές κατανέμονται σε επίπεδα γνώσεων, επιλογών ή δυνατοτήτων, έτσι ώστε να τους προσφέρεται πάντοτε η βέλτιστη μαθησιακή εμπειρία. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές μέσα στο διάστημα της ημέρας, παρακολουθούν μαθήματα σε δύο ή και τρία διαφορετικά τμήματα, τα οποία όμως παραμένουν σταθερά για όλο το σχολικό έτος. Οι κανόνες υγιεινής του σχολείου, τους ακολουθούν και εφαρμόζονται σε κάθε τους βήμα. Όσον αφορά στις δραστηριότητες της Ζώνης Εμπλουτισμού οι μαθητές, με βάση τις επιλογές τους, κατανέμονται σε απογευματινά τμήματα ανά δραστηριότητα ,τα οποία παραμένουν σταθερά και για το λόγο αυτό, δεν επιτρέπονται φέτος οι πολλαπλές επιλογές και οι συχνές αλλαγές
Τι ενέργειες πραγματοποιούνται για τον καθαρισμό και την απολύμανση των αιθουσών διδασκαλίας;


Όλοι οι χώροι διδασκαλίας καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα με τα τρέχοντα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται εντατικός καθαρισμός

 • των αιθουσών διδασκαλίας στην αρχή και το τέλος της ημέρας αλλά και σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης της αίθουσας από μαθητές άλλου τμήματος,
 • των εργαστηρίων τεχνολογίας και καλλιτεχνικών,
 • των αιθουσών πληροφορικής,
 • των αιθουσών μουσικής,
 • του εξοπλισμού εργαστηρίων,
 • των κυλικείων και των χώρων εστίασης των μαθητών,
 • των μουσικών οργάνων,
 • των κοινόχρηστων χώρων, κλιμακοστασίων και θυρών,
 • των επιφανειών εργασίας, των γραφείων και του εξοπλισμού εργασίας καθώς και των εργαλείων, συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται (πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, μουσικά όργανα κ.λπ.),

από την ομάδα καθαρισμού που έχει ενημερωθεί και εκπαιδευτεί σχετικά με τις ειδικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης, όπως αυτές προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.

Στο Νηπιαγωγείο θα ακολουθηθούν οι οδηγίες που έχει εκδώσει ο Ε.Ο.Δ.Υ. σχετικά με τον τακτικό καθαρισμό παιχνιδιών και αντικειμένων.
Πώς θα προαυλίζονται οι μαθητές στα διαλείμματα;


Έχουν οριστεί χώροι διακριτοί όπου οι μαθητές κάθε τάξης θα προαυλίζονται, με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων. Από πέρσι εφαρμόζεται πλάνο ανόδου-καθόδου των μαθητών από τις σκάλες με συγκεκριμένη ροή και κατεύθυνση, ώστε να αποφεύγονται οι επαφές μεταξύ των μαθητών, όταν εξέρχονται για διάλειμμα αλλά και όταν επιστρέφουν μετά το διάλειμμα στις αίθουσες διδασκαλίας. Επιπλέον έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες προς τους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς σε όλους τους χώρους του σχολείου για τη διασφάλιση της αποφυγής του συγχρωτισμού των μαθητών.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν για την υποχρέωσή τους, πριν και μετά από κάθε διάλειμμα, να πλένουν τα χέρια τους και να κάνουν χρήση αντισηπτικού.
Θα πραγματοποιηθούν οι εκδρομές;


Δεν θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.
Θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις και οι περίπατοι;


Θα πραγματοποιηθούν ανά τμήμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και με προσεκτική επιλογή των προορισμών.
Πώς θα πραγματοποιηθεί το μάθημα της κολύμβησης;


Το μάθημα της Κολύμβησης στο Νηπιαγωγείο και την Α’ και Β’ Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αποκλειστικά για τη φετινή σχολική χρονιά, στις τάξεις Γ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, το μάθημα της Κολύμβησης θα πραγματοποιείται δύο συνεχόμενες διδακτικές ώρες ανά 15 ημέρες για ένα τετράμηνο.
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη σίτιση των παιδιών;


Το εστιατόριο θα παραμένει κλειστό για όλους.

Η σίτιση μαθητών του Νηπιαγωγείου θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία εξωτερικού catering, το οποίο θα τροφοδοτεί το μενού σε ατομικές μερίδες. Εκπαιδευτικός θα συνοδεύει τα παιδιά, για να παραλάβουν το φαγητό τους και να οδηγηθούν στην αντίστοιχη τραπεζαρία.

Με τον ίδιο τρόπο θα πραγματοποιείται και η σίτιση μαθητών Δημοτικού που έχουν Απογευματινή Μελέτη κάθε Τετάρτη.
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη λειτουργία των κυλικείων;


Το προσωπικό των κυλικείων έχει ενημερωθεί να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών κλπ.).

Το προσωπικό των κυλικείων υποχρεούται να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης για πρόληψη της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός κλπ.).

Η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Τα παιδιά πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (θα υπάρχει σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των παιδιών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη

Συνιστάται τα παιδιά να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος.
Πώς θα εξυπηρετούνται οι μαθητές από τα κυλικεία;


Στα κυλικεία Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου θα διατίθενται προϊόντα σε ατομική συσκευασία, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου σχετικά με τη σίτιση μαθητών σε σχολεία αλλά και μεριμνώντας να διατηρούμε την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων.

Κατά την αναμονή τους να εξυπηρετηθούν, οι μαθητές θα πρέπει φοράνε μάσκα, όπως αντίστοιχα και οι συνεργάτες του σχολείου μας στα κυλικεία και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, όπως υποδεικνύονται από τις σχετικές σημάνσεις. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί θα μεριμνούν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αναμονής των μαθητών στο χώρο.

Σε κάθε διάλειμμα έχει προβλεφθεί να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός στα κυλικεία.

Το κυλικείο Νηπιαγωγείου δεν θα λειτουργεί αλλά θα γίνεται διανομή των προϊόντων στις αίθουσες (για τους μαθητές που το επιθυμούν και οι γονείς τους το έχουν επιλέξει).
Τι θα συμβεί σε περίπτωση υπόπτου κρούσματος μαθητή στα Εκπαιδευτήρια Δούκα;


Ο μαθητής, φορώντας τη μάσκα του, οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει προβλεφθεί. Ενημερώνεται άμεσα η νοσηλεύτρια του Σχολείου. Ειδοποιείται ο γονέας / κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή.

Ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr)


Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Το παιδί μου εξετάστηκε και είναι θετικό το τεστ. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;


Στην περίπτωση αυτή, ενημερώνεται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον υπεύθυνο στην μονάδα για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο κ.λπ.).

Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα (οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr).

Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Παιδείας. Προχωρούμε σε κλείσιμο του τμήματος και ιχνηλάτηση, ενώ παράλληλα, ενεργοποιούμε την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Το παιδί μου εξετάστηκε και είναι αρνητικό το τεστ. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;


Στην περίπτωση αυτή, για την επιστροφή του παιδιού σας στην τάξη, θα πρέπει να φέρει ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι δύναται.

Ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο σύμφωνα με τις αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ και πάντα με την σύμφωνη γνώμη και την αντίστοιχη βεβαίωση του θεράποντος Ιατρού του.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Υπάρχει περίπτωση να κλείσουν συνολικά τα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε περίπτωση κρούσματος;


Με βάση τις υφιστάμενες οδηγίες διαχείρισης πιθανού κρούσματος, θα γίνει ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος και θα εφαρμοστούν οι οδηγίες που θα δοθούν στη σχολική μονάδα από τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Τι θα γίνει αν νιώσει αδιάθετο κατά τη διάρκεια των μαθήματων του;


Ισχύουν τα πρωτόκολλα του σχολείου για μαθητές που ασθενούν κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας επαυξημένα με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις για τον Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερωθείτε έγκαιρα για όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα έχουν ληφθεί από τη νοσηλεύτρια του Σχολείου.
Τι θα γίνει με τη λειτουργία των Ακαδημιών σας;


Οι Ακαδημίες του ΑΣΕ Δούκα άνοιξαν και επίσημα τις «πύλες» τους για τη σεζόν 2020-2021 τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 (το Junior Multi Sport ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου 2020). Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι χώροι μας έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να πληρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες.
Ποια μέτρα ασφάλειας ακολουθείτε σχετικά με τη λειτουργία των Ακαδημιών σας;


Στην είσοδο των αθλητικών μας εγκαταστάσεων γίνεται καθημερινά θερμομέτρηση από τον γιατρό της ομάδας και καταγραφή των αθλητών/τριών και συνοδών που θα εισέρχονται στο χώρο.

Η είσοδος και η έξοδος των αθλητών/τριών θα γίνεται ΜΟΝΟ από την οδό Κυπρίων Αγωνιστών (είσοδος Αθλητικού Κέντρου Δαΐς) ενώ τα γραφεία των Ακαδημιών θα λειτουργήσουν κανονικά στο επίπεδο - 1.
Τι χρειάζεται να φέρει μαζί του ο κάθε αθλητής/τρια;


Κάθε αθλητής/τρια θα πρέπει να έχει μαζί του δικό του αθλητικό εξοπλισμό (μπάλα, μάσκα, παγούρι με νερό, πετσέτα) και να προσκομίσει την ιατρική βεβαίωση COVID-19 καθώς επίσης και την Κάρτα Υγείας Αθλητή.
Χρειάζεται και οι αθλητές να φορούν μάσκα;


Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα πρέπει να φορούν μάσκα όσο κινούνται στην αθλητική εγκατάσταση (εσωτερικούς χώρους), εκτός από την ώρα της προπόνησής τους.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις που θα ορίζονται από τον εκάστοτε προπονητή.
Τι μέτρα χρειάζεται να τηρούν οι συνοδοί των αθλητών/τριών;


Οι συνοδοί των παιδιών μπορούν να εισέρχονται στην εγκατάσταση και να παραμένουν στους ενδεδειγμένους (εξωτερικούς) χώρους για συνοδούς, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική. Συστήνεται να αποφεύγεται η συγκέντρωση γονέων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και σε κάθε περίπτωση, όταν αυτό θα συμβαίνει, η χρήση μάσκας είναι και πάλι υποχρεωτική.
Επέστρεψα χθες από τις διακοπές μου, πότε να έρθω για προπόνηση;


Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, προκειμένου να περιοριστεί, στο μέτρο του δυνατού, η διασπορά του ιού και ο κίνδυνος, ως ελάχιστο μέτρο επιδημιολογικής παρακολούθησης είναι υποχρεωτική η αποχή για 7 ημέρες από οποιαδήποτε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα μετά την επιστροφή των αθλητών/τριών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Μπορώ να παραμείνω μαζί με το παιδί μου εντός των Εκπαιδευτηρίων Δούκα μετά το πέρας της εκπαιδευτικής λειτουργίας ώστε να μην απομακρύνομαι λόγω των απογευματινών του δραστηριοτήτων;


Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου (08:00-16:00 συμπεριλαμβανομένων και των απογευματινών προγραμμάτων Ζώνης Εμπλουτισμού) οι γονείς δεν επιτρέπεται να βρίσκονται στους χώρους του Σχολείου, εκτός από αυτούς που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με εκπαιδευτικό/διοικητικό συνεργάτη ή αυτούς που μεταβαίνουν στο Λογιστήριο να τακτοποιήσουν θέματα της εγγραφής/επανεγγραφής των παιδιών τους.

Από τις 17:00 έως τις 18:00 μπορεί να έρχεται ο γονέας στο Δαΐς χωρίς πρόσβαση στο σχολικό κτήριο και ΜΟΝΟ στους εξωτερικούς χώρους της μονάδας (Δαΐς).
Θα γίνουν κανονικά τα προγράμματα στη Ζώνη Εμπλουτισμού;


Οι δραστηριότητες της Ζώνης Εμπλουτισμού θα γίνουν κανονικά. Θα εφαρμοστούν πλήρως οι εκάστοτε υγειονομικοί κανόνες, στους οποίους θα προσαρμόζουμε ανάλογα το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και τους όρους συμμετοχής. Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ποιος τύπος μάσκας επιτρέπεται και ποιος όχι;


Επιτρέπεται η χειρουργική μάσκα που εμποδίζει την εκτίναξη βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α.). Επιτρέπεται και η μη χειρουργική μάσκα, η οποία είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά ( https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/). Δεν επιτρέπεται η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα και η προσωπίδα.
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος στο Σχολείο, θα πραγματοποιείται εκνέφωση;


Όχι, διότι δεν ενδείκνυται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την απολύμανση χώρων που παρατηρείται κρούσμα.
Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα ενήλικα στο σπίτι;


Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ιχνηλάτησης και να ενημερώσετε άμεσα το Σχολείο. Περισσότερες πληροφορίες αντιμετώπισης κρούσματος στο σπίτι, μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο link: https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/
Το παιδί του εν λόγω ενήλικα θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 
 
 • Twitter Clean
 • Flickr Clean
NEW_ELEMENTS_18_LYK-IB2.png
NEW_ELEMENTS_18_GCE-BTEC2.png

Copyright © 2017,18,19,20, Design  by Doukas School,