1/1
1/1

> NEA /A LEVELS · Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
               ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

 
 
 

Για εμάς

κάθε παιδί

​είναι μοναδικό!

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε παγκοσμίως υγειονομική και οικονομική κρίση. Η αναστάτωση αυτή οδήγησε και την εκπαιδευτική διαδικασία σε αχαρτογράφητα μονοπάτια.

Στη χώρα μας, όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στις 11.03.20 για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προετοιμασίας των μαθητών για τις επερχόμενες βρετανικές επίσημες εξετάσεις με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη.
Στις 20.03.20, ο βρετανικός φορέας Ofqual (Office of Qualifications and Examinations Regulation), που είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των βρετανικών εξετάσεων και τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας τους, αποφάσισε την ακύρωση των βρετανικών εξετάσεων Μαΐου-Ιουνίου 2020, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τη σκυτάλη πήραν οι φορείς Pearson, OCR, AQA, υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή των βρετανικών εξετάσεων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο φορέας Pearson, του οποίου εξουσιοδοτημένο κέντρο είναι τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για πάνω περισσότερα από 30 χρόνια, ανακοίνωσε στις 25.03.20 την ακύρωση των βρετανικών εξετάσεων της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2020 συνολικά. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13.04.20, ο φορέας έστειλε στα εξουσιοδοτημένα κέντρα αναλυτικές οδηγίες, προκειμένου να συντονιστεί ομαλά η βαθμολογική διαδικασία.
 

Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό βαθμολόγησης, οι μαθητές των εξουσιοδοτημένων κέντρων που δήλωσαν συμμετοχή στις επίσημες εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου 2020, θα λάβουν βαθμούς για τα μαθήματα αυτά από τον φορέα.

Ο φορέας, για την καλύτερη δυνατή εξαγωγή των αποτελεσμάτων, θα λάβει υπόψιν του τα παρακάτω:

 

 - Βαθμολογική εκτίμηση του αρμόδιου καθηγητή κάθε μαθήματος την οποία θα επιβεβαιώνει με την υπογραφή του ο διευθυντής προγράμματος του εξουσιοδοτημένου κέντρου,
-  Μαθηματική καμπύλη αποτελεσμάτων προηγούμενων ετών στην Ελλάδα και
 - Μαθηματική καμπύλη αποτελεσμάτων προηγούμενων ετών του εξουσιοδοτημένου κέντρου.Συμπερασματικά, η εξεταστική περίοδος για τους μαθητές σχολείων ή εξεταστικών κέντρων δεν χάνεται. Οι μαθητές θα λάβουν βαθμό σύμφωνα με την απόδοσή τους μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε.

Στην περίπτωση που οι μαθητές δεν ικανοποιηθούν από το βαθμό που θα λάβουν στις 14 Αυγούστου 2020, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων παγκοσμίως, έχουν τη δυνατότητα να τον βελτιώσουν στην επόμενη επίσημη φθινοπωρινή εξεταστική περίοδο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι φορείς αφορούσε στην εξαγωγή βαθμολογιών υποψήφιους των ιδιωτικών υποψηφίων (private candidates), δηλαδή εκείνων των μαθητών που κάνουν κατ’ οίκον διδασκαλία και χρησιμοποιούν κάποιο εξουσιοδοτημένο εξεταστικό κέντρο μόνο για την εξέτασή τους.
Ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, περίπου 15% παγκοσμίως, επιλέγει αυτήν τη μέθοδο διδασκαλίας και απόκτησης των πιστοποιητικών των βρετανικών εξετάσεων. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε για αυτούς τους μαθητές παρουσίασε εξ αρχής δυσκολίες διαχείρισης. Τελικά, οι φορείς στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την αξιοπιστία της βαθμολόγησης, ανακοίνωσαν ότι οι ιδιωτικοί υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογηθούν μόνο στην περίπτωση που ο διευθυντής ενός εξουσιοδοτημένου κέντρου έχει πλήρη και σαφή εικόνα για τις βαθμολογικές επιδόσεις τους και μπορεί να εγγυηθεί για τις επιδόσεις αυτές με την υπογραφή του.
 

Έτσι λοιπόν, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών υποψηφίων ανά τον κόσμο δεν θα έχει τη δυνατότητα να βαθμολογηθεί για την εξεταστική περίοδο που ακυρώθηκε. Σαφέστατα, όταν στα A-Levels η ύλη κάθε μαθήματος εξετάζεται τμηματικά σε 4-6 ενότητες, με δυνατότητα συμμετοχής σε πέντε (5) επίσημες εξεταστικές περιόδους μέσα σε μία διετία, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αν δε συμμετάσχει σε μια εξεταστική που ακυρώθηκε. Μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει στις επόμενες.

Το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε με τους ιδιωτικούς υποψηφίους που θα χρησιμοποιούσαν την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2020 για να ολοκληρώσουν την κατάκτηση των βρετανικών πιστοποιήσεων, ώστε με τα αποτελέσματά τους να επιβεβαίωναν και την εισαγωγή τους στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια που είχαν γίνει αποδεκτοί υπό βαθμολογικούς όρους. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδιωτικών υποψηφίων που θα χρειαστεί να αναβάλουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια για μία χρονιά ώστε να ολοκληρώσουν τις πιστοποιήσεις τους και να καλύψουν τις απαιτήσεις των εν λόγω πανεπιστημίων.

Συνοψίζοντας αυτήν την ανάλυση, είναι σημαντικότερο από ποτέ να γίνει κατανοητό ότι η προετοιμασία για τις εξετάσεις βρετανικών πιστοποιήσεων A-Levels σε εξουσιοδοτημένα κέντρα διασφαλίζει τους υποψήφιους και συμβάλλει στο σωστό προγραμματισμό των οικογενειών τους.

Επειδή βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και επειδή σημαντικά πράγματα (όπως η πανδημία) ήρθαν - εύχομαι - όχι για να μείνουν, αλλά για να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, οι αποφάσεις που κάθε υποψήφιος θα κληθεί να πάρει, θα πρέπει να έχουν ως βασικό γνώμονα τη διαφύλαξη του προγραμματισμού και φυσικά, των κόπων του.

  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
NEW_ELEMENTS_18_LYK-IB2.png
NEW_ELEMENTS_18_GCE-BTEC2.png

Copyright © 2017,18,19,20, Design  by Doukas School,