1/2

> NEA /9+1 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019!

Περήφανοι για την πορεία μας, ξεχωρίσαμε 9+1 σημαντικά γεγονότα της σχολικής μας χρονιάς 2018-2019, σταθμούς μιας επιτυχημένης και δημιουργικής εκπαιδευτκής πορείας:

1. Το Σχολείο μας βραβεύεται με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας
    & ανακηρύσσεται σε eTwinning School

 

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning, αναγνωρίζοντας τη σταθερή πορεία ανάληψης έργων στο χρόνο, την επιτυχημένη στοχοθεσία, την καινοτομία, την άψογη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και την προώθηση της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης, απένειμε στο Σχολείο μας τον τίτλο του “eTwinning School”, τον Απρίλιο 2019. Ο τίτλος αυτός μάς απονεμήθηκε λόγω της ανάληψης και επιτυχημένης υλοποίησης eΤwinning έργων από το 2012, εκ των οποίων βραβεύτηκαν τα εξής:
• «Quel Musée?» (2012-2015),
• «Passeurs de Loire, Passeurs d’ Europe» (2016) με δύο Ετικέτες Ποιότητας, Ευρωπαϊκή και Εθνική,
• «Les petits écolos et l’ avenir de la Terre» (2016-2018) με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας και
• «Erasmus + Projet Vert Volontariat, Engagement, Responsabilité, Transfert de Bonnes Pratiques» (2017-2019)
με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eΤwinning. Μάλιστα, τον Μάιο του 2019, πραγματοποιήθηκε ειδική εορταστική εκδήλωση στο Θέατρο του Πολυχώρου Εκδηλώσεων - Δαΐς, με όλους τους ευρωπαίους εταίρους, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, με ομιλίες, χορευτικά και μουσικά δρώμενα μαθητών. Για την απονομή της διεθνούς ετικέτας eTwinning λαμβάνονται υπόψη και επιβραβεύονται οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, σε τομείς όπως: οι πολιτικές ψηφιακών πρακτικών και ψηφιακής προστασίας, η ενσωμάτωση και η υλοποίηση πρωτοπόρων & δημιουργικών εκπαιδευτικών έργων, η προώθηση της επιμόρφωσης & της συνεχούς εξέλιξης του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και η καλλιέργεια & η προώθηση συνεργατικών πρακτικών μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων.

2. Διάκριση για άλλη μία χρονιά: Microsoft Showcase School 2018-19

Το Σχολείο μας αναδείχθηκε για άλλη μία χρονιά από τη Microsoft ως Σχολείο Πρότυπο –Showcase School 2018-2019, στο πλαίσιο του προγράμματος «Partners in Learning», λόγω των βέλτιστων πρακτικών που χρησιμοποιεί για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και την παροχή μιας προσωπο- 51 Σημαντικές Διακρίσεις για το Σχολείο μας & για τους Μαθητές μας ποιημένης εκπαίδευσης. Είμαστε ένα από τα επίλεκτα σχολεία που αποτελούν διεθνές σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά δρώμενα, καθώς η συνεργατικότητα, η δημιουργικότητα και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, συνεπικουρούμενη από τεχνολογίες αιχμής, διαμορφώνουν μία πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά.

 

3.Δύο Βραβεία από τα Education Leaders Awards 2019

Με ένα Χρυσό και ένα Αργυρό Βραβείο, το Σχολείο μας διακρίθηκε για άλλη μία χρονιά στον θεσμό των Education Leaders Awards 2019.
 

• ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία «Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνεργασία» για την υποψηφιότητα «School on the Cloud»

• ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία «Ψηφιακή Εκπαίδευση» για την υποψηφιότητα «Επαυξημένη, Εικονική… και Πραγματικότητα (Mixed Reality). Σύγχρονη διδακτική παρέμβαση ή/και… εργαλείο εξατομικευμένης διερευνητικής μάθησης;».

Σκοπός των βραβείων ήταν να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν οι Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί που συστηματικά επενδύουν, καινοτομούν και αποφέρουν ορθά πρότυπα στην κοινωνία δημιουργώντας ισχυρές πολλαπλασιαστικές δυνάμεις γνώσης και προόδου. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας.

4. Επιστημονική Ημερίδα «STREAM»

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2019, η Επιστημονική Ημερίδα «STREAM: Από το STEM... και το STE[A]M... στο ST[R]EAM - Αναζητήσεις γύρω από μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση», αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον για τις καινοτόμες εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης. Στην Ημερίδα μίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή και πολιτιστική ζωή του τόπου μας όπως οι κ.κ. Χρήστος Χωμενίδης, Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Συνολάκης, Γιώργος Δάσιος, Άρης Μαυρομμάτης, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Wordlwide Education της Microsoft, Anthony Salcito.

Χαιρετισμό απηύθυναν η νυν Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης. Η Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Ελένη Ι. Δούκα κήρυξε την έναρξη εργασιών της Ημερίδας, o Υπεύθυνος Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Οικονόμου έθεσε τα ερωτήματα που απασχόλησαν Ομιλητές και Σύνεδρους, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Ι. Δούκας παρουσίασε τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την εκπαίδευση. Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αποσαφηνιστεί ο όρος της προσέγγισης STREAM (Science, Technology, Reading & wRriting, Engineering, Art, Mathematics) ως μετεξέλιξη του STEM και του STEAM ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο συνδυασμός όλων των επιστημών, μαζί με τις δεξιότητες της Γραφής και της Ανάγνωσης, συμβάλλουν σε μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία.

 

5. Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα – Μια συνεργασία του Σχολείου μας με τη SAMSUNG

Το Σχολείο μας αναζητά διαρκώς νέους τρόπους διδασκαλίας για να προάγει την καινοτομία στην Εκπαίδευση μέσα από συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Τεχνολογίας. Σκοπός είναι οι μαθητές μας να αποκτήσουν κίνητρο για μάθηση και να εμπλέκονται πιο ενεργά και δημιουργικά. Μία τέτοια συνεργασία πραγματοποιήθηκε με την SAMSUNG στο πλαίσιο διαθεματικής δράσης με θέμα «Η Ακρόπολη Όλων μας» για μαθητές Δ΄ Δημοτικού, όπου χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό εικονικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, η Ακρόπολη ζωντάνεψε μέσα και έξω από τα στενά όρια της σχολικής τάξης. Τα παιδιά μελέτησαν ιστορικές πηγές, συνέλεξαν πληροφορίες, «ξεναγήθηκαν» εικονικά με τα ειδικά γυαλιά εμβυθιζόμενοι στο τρισδιάστατο περιβάλλον της Ακρόπολης με τη μορφή που εικάζεται ότι ήταν 2.500 χρόνια πριν, κατασκεύασαν τον Παρθενώνα υπό κλίμακα και με βάση στοιχεία από αναπαραστάσεις επαυξημένης πραγματικότητας και τέλος, επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο για να εντοπίσουν επί τόπου όλα τα σημεία που εξέτασαν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους

 

6. Χαρτογραφώντας τις Λειτουργίες του Εγκεφάλου στο Διεθνές Συνέδριο ESRI

Στην 27η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστημάτων, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ESRI, με τη συνεργασία της Marathon Data Systems, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, Αλέξανδρος Γιαννόπουλος, Διονύσης Ζησιμάτος, Μάγδα Πλιάτσικα, Μαρία Τασσοπούλου, η Μοριακή Βιολόγος, PhD, Σημαντικές Διακρίσεις για το Σχολείο μας & για τους Μαθητές μας 53 Καθηγήτρια Βιολογίας, κ. Σοφία Παπαδοπούλου και ο Υπεύθυνος Πληροφορικής & Ψηφιακής Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Οικονόμου, παρουσίασαν την εργασία με τίτλο: «Χαρτογραφώντας τις λειτουργίες του εγκεφάλου, με αξιοποίηση τεχνολογίας Arcgis. Μια πλοήγηση των μαθητών στα άδυτα του εγκέφαλου…».

 

7. 1ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ International Baccalaureate, Κροατία & Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Global Education & Skills Forum 2019, Ντουμπάι

Στο 1ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ International Baccalaureate που έγινε στην Κροατία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνος Δούκας, πραγματοποίησε εισήγηση, με τίτλο «From Vision to Action – How to Implement your School’s Educational Transformation» όπου ανέπτυξε το παράδειγμα της εξελικτικής πορείας του Σχολείου μας και παρουσίασε τις καινοτόμες αντιλήψεις και τις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνουν τη σύγχρονη εκπαίδευση. Επίσης, ως προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Global Education & Skills Forum», στο Dubai, ο κ. Δούκας αντάλλαξε απόψεις με προσωπικότητες από την εκπαιδευτική κοινότητα 150 χωρών, ώστε να διαμορφωθούν νέοι δρόμοι και παιδαγωγικά δεδομένα. Σημείο αναφοράς και η συνομιλία του με τον Hadi Partovi, Ιδρυτή του CODE.org, για την επιτακτική ανάγκη να συμπεριλαμβάνεται ο Προγραμματισμός στα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα των Σχολείων, ως απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία του αύριο.

8. «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία»: Με την Axion Hellas για τρίτη χρονιά

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» του Κέντρου Robert F. Kennedy Human Rights και του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που πραγματοποιήθηκε σε Αστυπάλαια και Τήλο, συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Σχολείου μας, κ. Ελένη Ι. Δούκα, στο πλαίσιο του 7ου Διάπλου της Axion Hellas στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για μία δράση εξαιρετικής σημασίας για τις νέες γενιές καθώς έχει στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, στο 6ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από Σχολεία όλης της χώρας, η κ. Δούκα αναφέρθηκε στον κύριο θεματικό άξονα των δράσεων του Σχολείου μας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία και βρίσκονται στην καρδιά του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

9. 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο – «Ρήγας Βελεστινλής, 220 Χρόνια από το Θάνατό του: Ο Επαναστάτης Ειρηνιστής και το όραμα της Βαλκανικής Συναδέλφωσης. Βιέννη-Τεργέστη-Βελιγράδι»

Το Λύκειό μας συμμετείχε στο 5ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που διεξήχθη στο Βελιγράδι της Σερβίας και είχε ως θέμα τη μελέτη του πολύπλευρου έργου του Ρήγα Βελεστινλή με αφορμή την επέτειο των 220 ετών από το μαρτυρικό του θάνατο. Στη μεγάλη αυτή διοργάνωση απηύθυνε χαιρετισμό η Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Ελένη Ι. Δούκα, η οποία τόνισε ότι τα Εκπαιδευτήριά μας ενισχύουν την αριστεία, τη συνεργασία και την εξωστρέφεια συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ποιότητας προς όφελος των μαθητών. Υπεύθυνος και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων είναι ο Υπεύθυνος Λυκείου, κ. Νίκος Α. Κούκης, που διοργάνωσε το Συνέδριο υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σερβία

 

10. Παγκόσμιο Συνέδριο International Baccalaureate – Βιέννη

Η κ. Ελένη Δούκα, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης και ο κ. Νίκος Σύμπουρας, Συντονιστής του Τμήματος ΙΒ, εκπροσώπησαν το Σχολείο μας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Οργανισμού International Baccalaureate, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο με άλλα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο

  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
NEW_ELEMENTS_18_LYK-IB2.png
NEW_ELEMENTS_18_GCE-BTEC2.png

Copyright © 2017,18,19,20, Design  by Doukas School,

Global Education Forum Dubai